13 Ekim 2012 Cumartesi
PEREMEÇ SOSLARI
1- SİRKE
hamurun üstüne kıyma konulur, üstünde küçük bir delik bırakılacak biçimde kapanır. piştikten sonra delikten içeri özel hazırlanmış soslardan dökülebilir. sade sirke de çok yakışır..yapımı kolay, tadı nefistir..
2- KETÇAP
Yerken içine ketçap veya arzuya göre sirke konabilir.
3- YOĞURT
isterseniz üzerine yoğurt koyun.
4- YOĞURT+BİBERLİ YAĞ SOSU
İsterseniz yoğurt +biberli yağ sosu ile isterseniz sade olarak servis yapalım
5- SALÇALI SOS + SARMISAKLI YOĞURT
Servise sunulmadan önce peremeçlerin üzerine salçalı sos ve sarmısaklı yoğurt dökülerek sunulur.
6- SARMISAKLI YOĞURT + SARIMSAKLI DOMATES SOSU Zeytinyağında ince dilimlenen sarımsaklar çok kısa bir süre kavrulur. Üzerine domates püresi eklenir ve piştikten sonra ayrı bir kaba alınır. Tuzlanan sarımsak havanda dövülür ve yoğurda ilave edilerek karıştırılır. Hamurlar, önce kıymalı tarafı alta gelecek şekilde sonra da diğer tarafı alta gelecek şekilde kızartılır. Peremeç isteğe göre sarımsaklı yoğurt ve domatesli sosla servise edilir. 7- ET SULU SARMISAKLI DOMATES SOSU + YOĞURT
Domatesleri rendeleyin. Bir iki yemek kaşığı yağı tavaya koyup 3 diş sarmısağı ince ince dilimleyerek tavada sote edin. Rendelediğiniz domatesleri ve biber salçasını karabiberi ve tablet etsuyunu (veya yarım su bardağı et suyunu)ilave edin. Sos koyulaşıncaya kadar pişirin. Pişince bir kenara alın beklesin, peremeçlerin üzerini bu sos ile süsleyeceğiz.
Hepsi pişince hemen sarmısaklı yoğurdu hazırlayın. Servis tabağına peremeçleri dizin üzerine bir kaşık sarmısaklı yoğurt en üstüne de 2 kaşık kadar domates sosunu koyun.
8-SOYA SOSU
dilerseniz üzerine lazcan sosu dikerek, ya da soya sosu gezdirerek yiyebilirsiniz.
ustundeki ufak delikten soya sos dokuldugunde yenmesine doyum olmayan tatar boregi.
9- HARDALLI KETÇAPLI YOĞURT SOSU
Bir taraftan da derin bir kabın içinde yoğurtla beraber hardal ve ketçabı karıştırıp, iyice çırpalım. Peremeçlerin üzerine gezdirelim ya da tasla ortaya koyalım. Yemeden önce bu yoğurtlu sosa batıralım ve bu şekilde ikram edelim.
10-SOĞANLI SALÇA SOS+YOĞURT
Serviste tabağa alınan peremeçin delikli kısmından önce salça sos, sonra bir kaşık yoğurt dökün.
Sos için az yağda doğranmış soğanları kavurarak öldürün. Defne,1 su bardağı su ve salça katıp; tuz ve karabiberle tatlandırın. 10-15 dakika kısık ateşte pişirin.
11- KEMİK SUYU SOSU
ben eskiden üzerine yoğurt koyup mantı gibi yerdim... Kızarlardı bana piremeç öyle yenmez diye:)) yaşlandıkça damak zevki değişiyor sanırım..şimdi kemik sulusu daha çok hoşuma gidiyor.
şimdiii...buraya kadar sıradan bir börek gibi duruyor... bundan sonra servis tabağına alınan kızarmış hamurların üzerine sıcak kemik suyu gezdirilir.. kemik suyu yoksa suda kaynatılmış kıymayla da sos hazırlanabilir..
12- SOĞANLI SOS
soğanlı özel bir sosu ile birlikte servis edilir. lezzetine doyum olmaz.
soğanlı sos denen şey aslında " soğan çorbasıdır " içinde bol soğan ve karabiber vardır.bir sezon bizim pansiyonda satmaya çalıştığımız fakat hamurunun mayasıydı kıymasıydı soğan suyuydu derken astarı yüzünden pahalıya gelip para kazandırtmayan enfes tatar yemeği.
13- KÜP DOMATES + YOĞURT
kup seklinde dogranmis domates ve yogurtla birlikte servis edilebilir.
14- SÜZME YOĞURT + SOYA SOSU
Peremeçlerinizi süzme yoğurt ve soya sosuyla ikram edin.
15- LAZCAN SOSU
Lazcan sosu için: 1 çay bardağından biraz az kırmızı pul biber 3-4 diş sarımsak(isteğe göre azaltılıp çoğlatılabilir) 2 yemek kaşığı sirke üzerini geçecek kadar sıvıyağ
HAZIRLANIŞI: pul biberi bir kasenin içine alın. üzerine sirke ilave edip biberi ıslatın.sıvı yağı ocakta ısınmaya bırakın. ama kaynatmayın. sarımsakları ince ince kıyıp biberin üzerine ilave edin. ısınmış yağı da üzerini geçecek kadar döküp karıştırın. peremeç böreğinin yanında bu sosu da servis yapın . ayrıca bu sosu mantı sosu olarak da kullanabilirsiniz.
16-SİRKE + YOĞURT ?
Annemin sık sık yaptığı Kazan usulü hamur yemeklerinin arasında en çok sevdiğim Peremeç. Hazırlanan yuvarlak hamurun içine karabiberli, soğanlı çiğ kıyma konuyor, sonra çiçek şeklinde katlanıyor ve bu börek yağda kızartılıyor. Üzerine daha doğrusu ortasındaki deliğe sirke ve yoğurt konuyor. Sıcak sıcak yeniyor ve yanında mutlaka çay içiliyor
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder